Ми не можемо уникнути гіркої реальності, і, чесно кажучи, зараз майже неможливо зосередитися чи навіть думати про щось інше. У Європі, за кілька сотень миль від нашого заводу, йде війна. Не «спецоперація», а повномасштабна несправедлива війна, розпочата Росією проти свого сусіда, з навмисним нападом на мирне населення.

Тут, у Празі, живе і працює багато українців (у тому числі декілька колег прямо в нашій компанії), у кожного громадянина Чехії, мабуть, є хоча б один друг з України, і я не винятком. Ми навіть не мусимо замислюватись над тим, щоб допомогти – це для нас близьке і особисте. Крім усього іншого, у нас є деякі приміщення компанії, які зазвичай використовуються для відпочинку та тімбілдінгу, тепер вони призначені виключно для біженців. Наразі ми прийняли близько 60 осіб. Крім житла, ми допомагаємо з усіма необхідними документами, пошуком роботи, поданням до школи та проведенням дозвілля для дітей, одним словом, живемо якомога нормальним життям у нинішніх обставинах.

Звичайно, з першого ж  дня я також думав про те, що ми можемо зробити саме як члени спільноти 3D-друку. Ми зібрали кілька ідей, які ви можете знайти нижче. Однак, перш ніж продовжити, слід зазначити одну важливу річ. Ці пропозиції призначені в основному для людей, які вже перебувають в Україні або мають надійний спосіб доставити друкову техніку у відповідні руки – що зараз, безумовно, нетривіально. Ми не можемо самостійно організувати будь-які збірки.

Чесно кажучи, для переважної більшості з нас, найбільш можливий спосіб допомогти Україні зараз – це просто пожертвувати гроші. Існує багато неприбуткових організацій, і якщо ви не впевнені, яку з них вибрати, найкраще звернутися до посольства України у вашій країні (або перевірити їх веб-сайт). Вони або матимуть власний спеціальний обліковий запис, або переспрямують вас за потреби. Спасибі за розуміння!

Отже, без зайвих слів, давайте подивимося, що ми придумали.

ЗD друк медичного обладнання

Подібно до щитів для обличчя, ми хочемо зосередитися на простих, зрозумілих друкованих моделей, які є недорогими і досить легкими для виготовлення у великих кількостях, а отже, мають реальний практичний ефект.

Перша конструкція, яку ми хотіли б представити, називається джгутом, вона допомагає швидко звужувати кровотік в кінцівках і зупиняти кровотечу, викликану переважно кульовими пораненнями. Обов’язково ознайомтеся зі статтею та інструкціями GitHub за посиланнями в описі моделі. Хоча він ще не сертифікований, він широко використовується в польових умовах у секторі Газа з 2018 року.Зверніть увагу, що частини цього обладнання (як пряжки, так і ручка «штопора») повинні витримувати значне механічне навантаження. PLA дійсно занадто крихкий для цього, а осколки можуть бути дуже небезпечними. Тому функціональні матеріали є обов’язковими, без винятків. Щось на кшталт нейлону або PC Blend було б ідеальним рішенням, але в реальності,  PETG може підійти для використання.

Незважаючи на те, що є інші розроби джгутів (і, як повідомляється, навіть у практичному застосуванні в Україні), допоки ми не отримаємо більше відгуків з їх використання, ми продовжуватимемо рекомендувати те, що перевірено та доведено, поважаючи думку самого автора.

Ще одна конструкція, яка вже знайшла широке поширення, — це плечовий бандаж (шина), розроблений компанією Make 3D Company Ltd. на чолі з Сильвестром Ткачем, чеським підприємцем, що працює в Гамбії. У цій країні плечовий бандаж став першим 3D-друкованим обладнанням з медичним сертифікатом.

Як і для більшості інших протезів, дуже важливо, щоб ортез легко адаптувався до індивідуальних розмірів і форми. У цьому випадку його друкують плоско, а потім згинають до правильної форми за допомогою термопістолета, фена або просто гарячої води. На відміну від джгутів, тут PLA є прийнятним матеріалом, однією з багатьох вигід є те, що він має більш широкий діапазон температур, коли матеріал вже досить пластичний, але все ще не надто гарячий, щоб завдати шкоди пацієнту.

Натхнувшись цим дизайном, ми підготували цілий набір подібних імпровізованих шин-ортезів для різних кісток і суглобів. Наразі їх 7, і ми продовжуємо розвиватися.

Знову ж таки, переконайтеся, що ви прочитали інструкції в описі кожної моделі. Вони доступні також українською та російською мовами.

 

Звичайно, ми добре усвідомлюємо, що будь-яке несертифіковане або навіть неперевірене медичне обладнання може бути небезпечним і принести більше шкоди, ніж користі. Як ми вже навчені, під час кризи Covid-19, перш ніж рекламувати будь-який дизайн, ми  співпрацюємо з  досвідченими медичними працівниками. Ми наполегливо рекомендуємо вам зробити те ж саме, перш ніж публікувати будь-яку медичну модель для друку на PrusaPrinters. Протягом усього процесу розробки, який тривав близько 3 тижнів, ми консультувалися з Doc. MUDr. Мілан Кртіцка, Ph.D. та MUDr. Мартін Хованец з клініки травматологічної хірургії в Брно, Чеська Республіка.

Будь ласка, майте на увазі, що всі проекти, згадані вище, були створені з найкращими намірами та відповідно до відгуків, які зараз доступні – все може (і, ймовірно, буде) змінюватися, оновлюватися чи покращуватися з часом!

3D друк гуманітарного призначення 

Як ви бачите вище, ми вирішили зосередитися в основному на медичних та гуманітарних цілях, а не публікувати і не популяризувати будь-які 3D-принти з прямим військовим призначенням, враховуючи величезний ризик зловживань або сприяння подальшому неправильному тлумаченню таблоїдів.

Звичайно, є багато дизайнів для друку, які можна використовувати як для мирних, так і для не дуже мирних цілей, як-от частини літальних дронів. Що стосується менш очевидних прикладів, то ми вибрали цей перископ, який може принаймні частково підвищити безпеку мирних жителів у зоні бойових дій (тобто зазирнути за кут або у вікно, перш ніж вийти). Крім 3D-друкованих деталей, вам знадобиться лише труба, пара дзеркал і гумки.

Також наприклад, наколінники для захисту, при швидкому вставанні на коліна, укриваєшся або просто спотикаєшся об уламки. 

Давайте повторимо основні правила здорового глузду, написані у посиланнях вище: чим більше, тим краще, друкуйте (і комплектуйте!) стільки, скільки можете, але не надсилайте зламаних, невдалих чи неповних друкованих деталей, і, якщо можливо,не використовуйте яскраві кольори (при необхідності перефарбуйте їх).

Підтримка виробників в Україні

Спільнота 3D-друку в Україні, навіть якщо вона не знаходиться безпосередньо в зоні бойових дій, бореться з нестачею електроенергії та нестачею як філаменту, так і надійних принтерів. До війни ми відправили в Україну загалом близько 100 друкарень Original Prusa. Однак зараз лише частина з них доступна там, де вони найбільше потрібні.

Ми вже співпрацюємо з багатьма компаніями та волонтерськими групами і намагаємося пожертвувати якомога більше техніки та матеріалів, але, як уже говорилося вище, доступність надійного транспорту в Україну зараз вкрай обмежена. Наразі вдалося переправити ще 15 принтерів і близько 300 кілограмів філаменту. Зі зрозумілих причин особи та місцезнаходження одержувачів, а також точне призначення їхніх принтерів тепер залишаються конфіденційними.

Однак, якщо ви зараз перебуваєте в Україні і хочете скоординувати подальшу можливу допомогу, не соромтеся звертатися до нас!

До речі, посібник Original Prusa i3 MK3S+ тепер перекладений і українською мовою.

Президент тут!

Щоб трохи підняти настрій, ми підготували бюст крутого президента України Володимира Зеленського з його знаменитою цитатою, «президент тут» на постаменті.

Незважаючи на те, що у нього був швидкий і легкий варіант поїхати за кордон, Володимир Зеленський вирішив стояти на своєму і очолити країну прямо зі столиці –  Києва. Я думаю, що він дає таку велику моральну свідомість не лише людям в Україні, а й у всьому світі.

Поки що це все, але ми обов’язково опублікуємо ще одну додаткову інформацію, як тільки у нас  вона з’явиться. Більше, ніж будь-коли раніше, ми хотіли б попросити вас поділитися своїми ідеяма та пропозиціями, які першочергово можна використати в медицинських  та гуманітарних цілях. Разом ми можемо врятувати життя.

Слава Україні!